Internet – En dominerande faktor för företag

Internet har på några få år gått ifrån att endast vara en plattform med många möjligheter och att egentligen inte vara redo för dessa, till att verkligen blomstra ut och självförverkligas, bland annat på grund av snabbare internetuppkopplingar och förbättrad prestanda. Nya användningsområden och innovationer dyker ständigt upp, något som bidragit till att göra nätet till en ovärderlig faktor inom nästan alla branscher och sättet de gör affärer på i synnerhet.

Några jättar i sammanhanget, som verkligen utnyttjat nätets potential till sin egen fördel är vitt skilda företag som Amazon, Zalando och PokerStars. De har inom sina respektive segment lyckats väl med att ta plats och nått väldiga framgångar på ett sätt som mest troligt skulle varit omöjligt, utan den plattform som internet innebär ur ren affärssynpunkt. Gemensamt för dessa företag är just det faktum att den absolut största delen av deras verksamheter (eller hela) finns på internet och att allt annat mer eller mindre innefattar administrativa delar, eller sker i promotion syfte.

Amazon

Världens största nätbutik är idag Amazon.com som ägs av ett företag med samma namn, bortsett från det lilla tillägget ”Inc” på slutet. Det är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Seattle, Washington, som bland annat säljer böcker, cd-skivor, spel, leksaker, elektronik, med mera. Det grundades faktiskt redan 1994 av Jeff Bezos och sålde ifrån början endast böcker, men övergick 1998 till att även inkludera filmer och musik. Sedan starten har man utökat sina marknadsandelar och branchat ut med hemsidor även utanför USA gränser. Amazons nuvarande affärsmodell fungerar som så att de förutom sina egna varor, erbjuder kunderna varor från oberoende säljare. Oavsett om du köper något direkt ur Amazons eget produktutbud eller inte, betalar du dock direkt till företaget och inte till de oberoende säljarna.

Amazon

Zalando

Zalando är ett av de många företag som erbjuder shopping av kläder, skor och accessoarer på nätet. Precis som vi tidigare var inne på kände grundarna innan starten var ett faktum, att marknaden inte riktigt än var redo för den massiva satsning som senare ägt rum. Idag säljer Zalando sina varor till miljontals kunder över hela Europa och affärsverksamheten går minst sagt bra. Enkelheten i att kunna handla prisvärt mode med en bra presentation på sidan och det faktum att både frakt och retur är gratis, har kommit att bli en svårslagen modell. Företaget har för närvarande sitt huvudkontor i Berlin, Tyskland och grundades av Robert Gentz och David Schneider .

Kläder

PokerStars

PokerStars är idag världens största sajt för onlinepoker. De var länge marknadsledande vad gällde turneringar men har alltså på senare dag tagit det lilla extra kliv som krävts för att befästa sin position som marknadsledare. Branschen är dock flyktig, vilket gör att de såklart är väldigt mån om sin spelarbas och bland annat fokuserar hårt på att erbjuda en säker spelplatform för sina användare. PokerStars är numera också sammanflätat men en rad stora liveturneringar, något som är en naturlig följd av deras onlineverksamhet. Du hittar till exempel deras inblandning inom det kända pokereventet EPT (European Poker Tour), där de kan stoltsera med titeln som huvudsponsor.

EPT

Det finns såklart fler företag som gör väldigt bra ifrån sig tack vara internet. Tanken med denna artikel har dock aldrig varit att lista alla dessa, utan att mera ge en del av bilden till hur framgångsrik faktor nätet har varit inom en rad olika branscher och hur det även i framtiden kommer anta en dominant roll i processen för lyckosamma affärer. Det är mer eller mindre här för att stanna, tills dess, eller om ens, att någon annan uppfinning tar dess plats i rampljuset.

Kommentarer är stängda.