Sälja begagnat som företag

Privatpersoner är inte de enda som kan tjäna pengar på att sälja sina begagnade ägodelar, även företag kan få extrainkomst eller bygga ett helt företagskoncept kring detta.

Som företag, vare sig om man säljer till privatpersoner är man skyldig att hålla sig till konsumentköplagen. Man ska beskriva varan korrekt och utan att ljuga eller undanhålla information. Säljer man på distans så tillkommer det alltid returrätt inom 14 dagar eftersom man inte kan syna varan på samma sätt som man kan i verkliga livet.

Innan du börjar annonsera ut företagets varor för försäljning måste du gå igenom dem och se till att de inte för förstörda eller skadade. Eventuella skador och skönhetsfel som inte påverkar försäljningen ska dokumenteras, gärna fotograferas, så företaget kan bevisa vilket skicka den var i vid försäljningen.

Mekaniska och elektroniska produkter behöver extra uppmärksamhet. Tänker man sälja bilar eller lastbilar behöver man besikta dem noggrant. De ska vara säkra och vara fungerande när de säljs vidare. Byter man ut delar eller måste reparera fordonet ska man dokumentera detta. Elektroniska saker ska fungera felfritt för att vara värd att sälja vidare till andra företag eller privatpersoner.

Produkter som däck, bilbarnstolar, barnvagnar och liknande kan behöva testas och undersökas innan de godkänns för försäljning. Dessa saker måste uppfylla vissa säkerhetskrav innan de kan är säkra att sälja, och som företag har man större ansvar att vara medveten om detta än när privatpersoner säljer till andra privatpersoner.

Sälj inte sakerna för dyrt. De är trots allt begagnade och om priserna mellan begagnat och nytt inte skiljer sig tillräckligt, kommer varorna inte att bli sålda. Det kan vara så att man måste prova sig fram eller undersöka vilka priser konkurrenterna skyltar med. Priset beror också på varans skick och ålder. Man kan gärna skapa en lista med olika prisförslag beroende på olika omständigheter, då skyndar man på processen och slipper risken att någonting säljs för dyrt eller för billigt.

Kommentarer är stängda.