Sälja till kommun

Att sälja varor eller tjänster till privatpersoner och andra företag är en sak, men när man ska sälja till en kommun är man helt plötsligt inne på ett helt annat område. Detta faller under vad man kallar för offentlig upphandling och här tänkte vi förklara steg för steg hur detta går till.

Alla dessa upphandlingar börjar med att kommunen lägger ut en annons om att de vill köpa in en viss produkt eller tjänst. Det är alltså inte företag som direkt vänder sig till dem med vad de kan erbjuda. Denna annons kan man alltid hitta på kommunens egna webbplats men läggs vanligtvis upp på en eller flera andra sajter.

Annonsen inkluderar ett så kallat förfrågningsunderlag där det tydliggörs exakt vad som ska köpas in och vilka krav och eventuella restriktioner företag måste kunna uppfylla för att kunna få kontraktet. Normalt sett finns det både krav som måste uppfyllas och krav som ger mervärde om de också kan uppfyllas.

Nu är det upp till alla företag som är intresserad av kontraktet att erbjuda sin tjänst i form av ett anbud. Detta ska lämnas in skriftligt till kommunen och kommer sedan offentliggöras efter upphandlingen är slutförd. Detta är det mest kritiska steget för företag och man har i regel bara en chans på sig att lämna ett anbud. Av denna anledning är det vanligt att företag använder sig av anbudskonsulter för att hjälpa dem att formulera det bästa anbudet möjligt.

När tiden för anbudsinlämning är över kommer då kommunen titta på all anbud och välja det bästa bland dem. Vinnaren publiceras offentligt och under en viss tid är det möjligt att överklaga detta beslut. Om dock ingen överklagar går processen vidare till slutskedet där kommunen skriver kontrakt med det vinnande företaget.

Kommentarer är stängda.